Czworokąt wpisany w okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 19 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) boki mają długość: \(\displaystyle{ |AB| = 2 \sqrt{5}\mbox{ cm}, |BC| = 5\mbox{ cm}}\). Krótsza wysokość \(\displaystyle{ DE}\) równoległoboku ma długość \(\displaystyle{ 4\mbox{ cm}}\), a dłuższa ma \(\displaystyle{ 2 \sqrt{5}\mbox{ cm}}\).
Uzasadnij, że na czworokącie \(\displaystyle{ BFDE}\) można opisać okrąg i oblicz długość promienia tego okręgu.
Z poprzednich podpunktów wyszły mi długości boków tego czworokąta - \(\displaystyle{ \sqrt{5}, 2\sqrt{5} , 4, 3\mbox{ cm}}\), zaś pole \(\displaystyle{ 11\mbox{ cm}^2}\). Nie wiem jednak co i jak dalej liczyć. Z góry dzięki za pomoc.
Uzasadnij, że na czworokącie \(\displaystyle{ BFDE}\) można opisać okrąg i oblicz długość promienia tego okręgu.
Z poprzednich podpunktów wyszły mi długości boków tego czworokąta - \(\displaystyle{ \sqrt{5}, 2\sqrt{5} , 4, 3\mbox{ cm}}\), zaś pole \(\displaystyle{ 11\mbox{ cm}^2}\). Nie wiem jednak co i jak dalej liczyć. Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2012, o 01:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
rozumiem, że DF to punkt spustowy dłuższej wysokości poprowadzonej z D? ponieważ kąty DE i DF są proste, to okrąg można opisać. obliczasz BD - z tw. Pitagorasa - powinno wyjść 5. ale BD jest średnicą okręgu opisanego.
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
- Gawroon7
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sądecczyzna
- Podziękował: 3 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
W każdym czworokącie(wypukłym?) połowa przekątnej to promień okręgu opisanego na tym czworokącie?
- wujomaro
- Użytkownik
- Posty: 2154
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Nie na każdym czworokącie da się opisać okrąg. A nawet jeśli się da, to zauważ, że przekątna nie musi przechodzić przez środek okręgu.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
- Gawroon7
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sądecczyzna
- Podziękował: 3 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
No właśnie i tutaj moje pytanie, skąd więc wiemy w tym przypadku, że \(\displaystyle{ BD}\) jest srednica okregu opisanego? Z czego to wynika?
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2012, o 01:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Opisanie okręgu na tym czworokącie oznacza również opisanie okręgu na dwóch powstałych trójkątach prostokątnych, które na rzeczony czworokąt się składają (BD to ich wspólna przeciwprostokątna), a jak się ma okrąg opisany na trójkącie prostokątnym do jego przeciwprostokątnej?
- Gawroon7
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 1 lis 2011, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sądecczyzna
- Podziękował: 3 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
No, promień jest połową przeciwprostokątnej. Ale już wszystko rozumiem Późna pora była, dziękuję bardzo :d