tw.sinusów. boki w trójkącie ostrokątnym

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
damalu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 19:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: :)
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 6 razy

tw.sinusów. boki w trójkącie ostrokątnym

Post autor: damalu »

Wykaż z twierdzenia sinusów, że w trójkącie ostrokątnym o bokach różnej długości naprzeciwko najdłuższego boku znajduje się kąt o największej mierze.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

tw.sinusów. boki w trójkącie ostrokątnym

Post autor: klaustrofob »

boki \(\displaystyle{ a, b, c}\), kąty naprzeciwko \(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma}\). niech najdłuższy bok = c. mamy \(\displaystyle{ \sin\gamma=\frac{c}{2R}}\) i \(\displaystyle{ \sin\beta=\frac{b}{2R}}\). skoro c>b, to \(\displaystyle{ \sin\gamma>\sin\beta}\), a skoro są to kąty pierwszej ćwiartki, gdzie sinus jest rosnący, wynika stąd, że \(\displaystyle{ \gamma>\beta}\). analogicznie dla \(\displaystyle{ \gamma}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\).
ODPOWIEDZ