W romb wpisano okrąg. Oblicz pole rombu
W romb wpisano okrąg. Oblicz pole rombu
2.w romb o kacie ostrym 30 stopni wpisano okrąg o promieniu 2cm.Oblicz pole rombu
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, o 09:28 przez damiana01, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
W romb wpisano okrąg. Oblicz pole rombu
jak wpisano okrąg o promieniu 2 to wysokość wynosi 2r czyli 4
\(\displaystyle{ sin a = \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{4}{a}}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
\(\displaystyle{ P=a h=8 4=32}\)
\(\displaystyle{ sin a = \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} = \frac{4}{a}}\)
\(\displaystyle{ a=8}\)
\(\displaystyle{ P=a h=8 4=32}\)