Trzy koła o jednakowym promieniu r są parami styczne zewnętrznie. Oblicz promień koła, do którego te trzy koła są styczne:
a) wewnętrznie
b) zewnętrznie
Trzy koła o jednakowym promieniu r...
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Trzy koła o jednakowym promieniu r...
Jestem nowy więc nie mogę linków do rysunków przesyłać , więc link z rysunkiem na prywatną wiadomość Ci wyśle
a)
\(\displaystyle{ R= 2r+ \frac{2}{3} h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2} 2r= \sqrt{3} r}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} h= \frac{2 \sqrt{3} }{3} r}\)
\(\displaystyle{ R= 2r+ \frac{2 \sqrt{3} }{3} r}\)
a)
\(\displaystyle{ R= 2r+ \frac{2}{3} h}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{ \sqrt{3} }{2} 2r= \sqrt{3} r}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} h= \frac{2 \sqrt{3} }{3} r}\)
\(\displaystyle{ R= 2r+ \frac{2 \sqrt{3} }{3} r}\)