planimetria

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
damiana01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 29 paź 2007, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm

planimetria

Post autor: damiana01 »

1Podstawy trapeza prostokątnego mają długość 1cm i 3cm.Oblicz długości ramion trapezu jeśli można w niego wpisać okrąg
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

planimetria

Post autor: Wicio »

a=3
b=1
c- prostopadłe ramię do podstaw ( wysokość)
d- ramię
x- kawałek dolnej krawędzi będący równy a-b

Prowadzimy wysokość równoległą do boku b, która dzieli trapez na trójkąt prostokątny i prostokąt.

można wpisac okrąg , więc


\(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
\(\displaystyle{ 4=c+d}\)
\(\displaystyle{ c=4-d}\)

z tw pitagorasa w trójkącie

\(\displaystyle{ c ^{2} + (a-b) ^{2} =d ^{2}}\)
\(\displaystyle{ (4-d) ^{2} +4=d ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 16-8d+d ^{2} +4=d ^{2}}\)
\(\displaystyle{ d=2,5}\)

\(\displaystyle{ c=4-d=1,5}\)
ODPOWIEDZ