Witam!
Dziś mam problem z jednym zadaniem spośród kilku mi zadanych
i prosiłbym o pomoc w postaci wytłumaczenia krok po kroku (najlepiej na rysunku) jak maja te kąty wyglądać )
[dopiero co się zarejestrowałem, ale od weekendu zaczne pomagać innym ]
1. Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg, wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków przecinają się, tworząc kąty:
a) 20st i 44 st.
b) \(\displaystyle{ \alpha}\) i \(\displaystyle{ \beta}\)
Czworokąt wpisany w okrąg - 1 zadanie
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Czworokąt wpisany w okrąg - 1 zadanie
Z racji, ze jestem nowym użytkownikiem i nie mogę jeszcze linków podawać , prześlę Ci link do rysunku na prywatną wiadomość
\(\displaystyle{ \alpha + \gamma = 180}\)
\(\displaystyle{ \delta + \beta=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \delta = 160}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 136}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 136}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 136-\beta}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \delta = 160}\)
\(\displaystyle{ 136-\beta + \delta = 160}\)
\(\displaystyle{ -\beta + \delta = 24}\)
\(\displaystyle{ \beta = \delta-24}\)
\(\displaystyle{ \delta + \beta=180}\)
\(\displaystyle{ \delta + \delta-24=180}\)
\(\displaystyle{ 2 \delta =204}\)
\(\displaystyle{ \delta =102}\)
\(\displaystyle{ \beta = 102-24=78}\)
\(\displaystyle{ \alpha + 78 = 136}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 58}\)
\(\displaystyle{ 58+ \gamma = 180}\)
\(\displaystyle{ \gamma = 122}\)
Podpunkt b podobnie tylko, że na literkach
\(\displaystyle{ \alpha + \gamma = 180}\)
\(\displaystyle{ \delta + \beta=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \delta = 160}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 136}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 136}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 136-\beta}\)
\(\displaystyle{ \alpha + \delta = 160}\)
\(\displaystyle{ 136-\beta + \delta = 160}\)
\(\displaystyle{ -\beta + \delta = 24}\)
\(\displaystyle{ \beta = \delta-24}\)
\(\displaystyle{ \delta + \beta=180}\)
\(\displaystyle{ \delta + \delta-24=180}\)
\(\displaystyle{ 2 \delta =204}\)
\(\displaystyle{ \delta =102}\)
\(\displaystyle{ \beta = 102-24=78}\)
\(\displaystyle{ \alpha + 78 = 136}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 58}\)
\(\displaystyle{ 58+ \gamma = 180}\)
\(\displaystyle{ \gamma = 122}\)
Podpunkt b podobnie tylko, że na literkach
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, o 13:01 przez Wicio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Czworokąt wpisany w okrąg - 1 zadanie
Od prawdziwych odpowiedzi Twoje rozwiązania różnią się o 2st za dużo , a rysunek jest do złego kąta, bo jest do 20st i 40st, a powinno być o 20st i 44st...
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Czworokąt wpisany w okrąg - 1 zadanie
Aham po prostu dla złego kąta obliczyłem , ale to będzie bardzo podobnie , tylko zamiast 40 wpisz 44 więc wyniki się nieco zmienią
[ Dodano: 15 Maj 2008, 13:02 ]
Już poprawione. Zgadza się, wyniki zmieniły się o 2 stopnie
[ Dodano: 15 Maj 2008, 13:02 ]
Już poprawione. Zgadza się, wyniki zmieniły się o 2 stopnie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Czworokąt wpisany w okrąg - 1 zadanie
Tak też zrobiłem i miałem to poprawić, ale czasu nie miałem
Dzięki
Dzięki