promien okregu wpisanego w trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
promien okregu wpisanego w trapez
Oblicz promien okregu wpisanego w trapez rownoramienny, ktorego podstawy wynosza 8 cm i 18 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
promien okregu wpisanego w trapez
c - ramię trapezu,
h - wysokość trapezu,
r - promień okręgu wpisanego w trapez
\(\displaystyle{ c+c=8+18 c=13}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2+( \frac{18-8}{2})^2=13^2 h=12 \\ h=2r r=6}\)
h - wysokość trapezu,
r - promień okręgu wpisanego w trapez
\(\displaystyle{ c+c=8+18 c=13}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h^2+( \frac{18-8}{2})^2=13^2 h=12 \\ h=2r r=6}\)