Oblicz pole rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
WojU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 lut 2008, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gim
Podziękował: 2 razy

Oblicz pole rombu

Post autor: WojU »

Oblicz pole rombu o boku \(\displaystyle{ 8 cm}\) i kącie ostrym \(\displaystyle{ \alpha \,=\,65 ^o}\)
Ostatnio zmieniony 13 maja 2008, o 21:56 przez WojU, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz pole rombu

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ P=a^2\sin }\)
WojU
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 27 lut 2008, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gim
Podziękował: 2 razy

Oblicz pole rombu

Post autor: WojU »

no tak, tylko jak dojść do tego wzoru jeśli jeszcze się go nie zna? ;>
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Oblicz pole rombu

Post autor: kujdak »

wzór jest taki:
a- bok rombu
\(\displaystyle{ sin\alpha}\) - kąt między bokami (ramionami)
\(\displaystyle{ P=a\cdot a sin\alpha}\)
ODPOWIEDZ