zadanie z kołami

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
marcing89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 17 lis 2007, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gda
Podziękował: 12 razy

zadanie z kołami

Post autor: marcing89 »

Koła o jednakowych promieniach ułożono w rzędach tworząc w ten sposób kwadrat.
Gdyby usunięto 669 kół, to z pozostałych można by było zbudować trójkąt
równoboczny (w pierwszym rzędzie jedno koło, w drugim dwa, w trzecim trzy itd.)
Bok trójkąta równobocznego zawierałby wówczas o 8 kół więcej niż bok kwadratu. Z
ilu kół zbudowany był kwadrat?
Awatar użytkownika
karum1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 11 maja 2008, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Roszkowo
Pomógł: 8 razy

zadanie z kołami

Post autor: karum1 »

zakładamy że x>0

pole koła możemy wyrazić jako \(\displaystyle{ x^2,}\) gdzie x to ilość kół w boku

pole trójkąta to suma n pocz. wyrazów ciągu an=n czyli:

\(\displaystyle{ Sn= \frac{x^2+x}{2}}\)

\(\displaystyle{ (x-8)^2-669= \frac{x^2+x}{2}}\)

\(\displaystyle{ 2x^2-32x+128-1338=x^2+x}\)

\(\displaystyle{ x^2-33x-1210=0}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{Delta}=77}\)

\(\displaystyle{ x1}\)
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

zadanie z kołami

Post autor: mat1989 »

pole koła możemy wyrazić jako x^2, gdzie x to ilość kół w boku
a nie pole kwadratu?
Awatar użytkownika
angel-of-fate
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 25 paź 2007, o 19:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: WuWuA
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 8 razy

zadanie z kołami

Post autor: angel-of-fate »

karum1 pisze:mat1989
kwadratu to tylko blad jezykowy
ODPOWIEDZ