Wielokąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Wielokąt foremny

Post autor: RAFAELLO14 »

Ile bokow ma wielokąt foremny, którego kąt zewnętrzny ma 36°?

wogole nie mam pojecia jak sie do tego zabrac
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Wielokąt foremny

Post autor: Szemek »




\(\displaystyle{ 180^\circ - 36^\circ = 180^\circ - \frac{360^\circ}{n} \\
36^\circ = \frac{360^\circ}{n} \\
n=10}\)
wojtek6214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 187 razy
Pomógł: 1 raz

Wielokąt foremny

Post autor: wojtek6214 »

Skoro kąt zewnętrzny ma 36 stopni to kąt wewnętrzny ma 144 stopni
jest do tego odpowiedni wzór

n- liczba boków

\(\displaystyle{ 180(n-2)=144n}\)
\(\displaystyle{ 180n-360-144n=0}\)
\(\displaystyle{ 36n-360=0}\)
\(\displaystyle{ n-10=0}\)
\(\displaystyle{ n=10}\)
RAFAELLO14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 246
Rejestracja: 14 sty 2008, o 11:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 4 razy

Wielokąt foremny

Post autor: RAFAELLO14 »

dziekii
ODPOWIEDZ