Mam dwa zadanka z którymi nie potrafię sobie poradzić. Prosiłbym o pomoc .
1. Na okręgu opisano trapez równoramienny o obwodzie p. Jaka jest odległość między środkami jego ramion?
2. Na pewnym trapezie można opisać okrąg, a także można w ten trapez wpisać okrąg. Podstawy tego trapezu mają długości 7 i 3. Oblicz długości jego ramion.
Dziękuję.
zadania - okrąg + trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
zadania - okrąg + trapez
1)
a,b - podstawy
c- ramiona
a+b+2c=p
a+b=p-2c
|MN|- odległość szukana
\(\displaystyle{ |MN|=\frac{a+b}{2}=\frac{p-2c}{2}}\)
w tym zadaniu nie ma przypadkiem podanego promienia ?
a,b - podstawy
c- ramiona
a+b+2c=p
a+b=p-2c
|MN|- odległość szukana
\(\displaystyle{ |MN|=\frac{a+b}{2}=\frac{p-2c}{2}}\)
w tym zadaniu nie ma przypadkiem podanego promienia ?