pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kkuubbaa88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

pole trapezu

Post autor: kkuubbaa88 »

wysokosc trapezu rownoramiennego wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\), a jedna z podstaw jest trzy razy dluzsza od drugiej. oblicz pole trapezu wiedzac, ze sinus jego kata ostrego jest rony 0,2
Awatar użytkownika
RyHoO16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1822
Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WLKP
Podziękował: 46 razy
Pomógł: 487 razy

pole trapezu

Post autor: RyHoO16 »

Chciałbym się upewnić, czy wynik to \(\displaystyle{ 24 \sqrt{6}}\), ponieważ, nie chcę pisać niepotrzebnych bzdór
kkuubbaa88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 147
Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

pole trapezu

Post autor: kkuubbaa88 »

dobry wynik... mozesz pisac
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

pole trapezu

Post autor: Szemek »


\(\displaystyle{ |\measuredangle CAF| = \alpha, \ \ \alpha \in (0,90^\circ) \\
|CF|=h=\sqrt{6}}\)

:arrow: \(\displaystyle{ |AF|=|FE|=|EB|=|CD|=a, \ \ a>0}\)

\(\displaystyle{ \sin = 0,2 \\
\sin = \frac{h}{b} \\
b=\frac{h}{\sin } \\
b=\frac{\sqrt{6}}{0,2} \\
b=5\sqrt{6}}\)

z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |AF|=\sqrt{b^2-h^2} \\
|AF|=\sqrt{150 - 6} \\
|AF|=\sqrt{144} \\
|AF|=12 \\
a=12 \\
3a=36}\)


\(\displaystyle{ P=\frac{(a+3a)h}{2} \\
P=\frac{48 \sqrt{6}}{2} \\
P=24\sqrt{6}}\)
ODPOWIEDZ