Witam, mam problem z zadaniem:
W półkole o średnicy AB wpisano okrąg styczny do średnicy AB w jej środku. Znajdź promień okręgu stycznego jednocześnie do półokręgu AB, do wpisanego okręgu oraz do średnicy AB, jeśli |AB|=2R.
Byłbym wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
Okręgi w półkolu.
-
- Użytkownik
- Posty: 547
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 120 razy
Okręgi w półkolu.
Więc: Niech M będzie punktem styczności okręgu "średniego" z średnicą AB, N środkiem "średniego" okręgu, O środkiem małego, a P rzutem punktu O na odc. MN
r-szukany promień
\(\displaystyle{ |MP|=r}\)
\(\displaystyle{ |MO|=R-r}\)
\(\displaystyle{ |NO|= \frac{1}{2}R+r}\)
\(\displaystyle{ |NP|= \frac{1}{2}R-r}\)
Z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |MO|^{2}-|MP|^{2}=|NO|^{2}-|NP|^{2}}\)
teraz wyliczysz r
r-szukany promień
\(\displaystyle{ |MP|=r}\)
\(\displaystyle{ |MO|=R-r}\)
\(\displaystyle{ |NO|= \frac{1}{2}R+r}\)
\(\displaystyle{ |NP|= \frac{1}{2}R-r}\)
Z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |MO|^{2}-|MP|^{2}=|NO|^{2}-|NP|^{2}}\)
teraz wyliczysz r