Trapez opisany na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Jachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 lut 2008, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Trapez opisany na okręgu

Post autor: Jachu »

Na okręgu o danym promieniu r opisano trapez równoramienny ABCD
Dłuzsza podstawa AB. Punkt styczności K dzieli ramie BC w stosunku 2 do 3.

1. Wyznacz długość ramienia trapezu
2. Oblicz cosinus konta CBA
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trapez opisany na okręgu

Post autor: klaustrofob »

niech O - śr. okr. wpis. / tr. BOC jest prostok. / OK = r jest wysok. tr. opuszcz. na przewiprostok. BC / z tw. Euklidesa: \(\displaystyle{ r^2=2x\cdot 3x}\). stąd x. górna podstawa = 2x, dolna = 6x. teraz powinno być łatwo.
Jachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 lut 2008, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Trapez opisany na okręgu

Post autor: Jachu »

A z jakiego twierdzenia to wynika że on jest prostokątny ? Przy jakich figurach to obowiązuje ?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trapez opisany na okręgu

Post autor: klaustrofob »

odcinki BO i CO są dwusiecznymi - przecież okrąg jest WPISANY w trapez. suma kątów ABC i BCD wynosi 180, a suma ich połówek 90 - stąd kąt BOC jest prosty.
Jachu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 lut 2008, o 08:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Trapez opisany na okręgu

Post autor: Jachu »

A no racja dzieki
ODPOWIEDZ