okregi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
południowalolka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 349
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 13:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 23 razy

okregi

Post autor: południowalolka »

Dwa okregi przecinaja sie w punktach M i K. Przez punkt M poprowadzono prosta przecinajaca te okregi w punktach A i B \(\displaystyle{ (A B M)}\) , a przez punkt K poprowadzono prostą przecinajaca te okregi w punktach D i C \(\displaystyle{ (C K D)}\) przy czym |AB|nie przecina |CD|. Udwodnij ze czworokat ABCD jest trapezem.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

okregi

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ \angle ABD + \angle MKD = \pi}\)
\(\displaystyle{ \angle BAC + \angle \pi - MKD = \pi}\)
tj AC równoległe do BD
ODPOWIEDZ