Wybieramy sobie punkt należący do boku kwadratu i łączymy go z końcami przeciwległego boku. Jak dobrać punkt tak aby suma długości tych dwóch odcinków była najmniejsza.
(Doszedłem do tego że musi to być środek boku ale nie wiem jak to udowodnić :] )
Kwadrat
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Kwadrat
Ja to robię tak, że po prostu aby długości była najmniejsza długości odcinków muszą być jednakowe, a taki warunek zachowujemy gdy punkt ich przecięcia znajduje się na środku boku
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Kwadrat
oznaczmy sobie nasz kwadrat jako kwadrat ABCD
nasz wybrany punkt np na boku BC to punkt O
interesują nas długości OD i OA
a - długość boku kwadratu
x - odległość punktu O od punktu C
y - długość OD
z - długość OA
z twierdzenia Pitagorasa :
\(\displaystyle{ y^2= a^2+x^2\newline
\newline
z^2=a^2+(a-x)^2 \newline
z^2=2a^2-2xa+x^2 \newline
\newline
\newline
y^2+x^2=a^2+x^2+2a^2-2xa+x^2=2x^2-2xa+3a^2}\)
mamy więc funkcję kwadratową która minimum przyjmuje w swoim wierzchołku, interesuje nas oczywiście pierwsza współrzędna wierzchołka :
\(\displaystyle{ p=-\frac{-2a}{4}=\frac{1}{2}a}\)
nasz wybrany punkt np na boku BC to punkt O
interesują nas długości OD i OA
a - długość boku kwadratu
x - odległość punktu O od punktu C
y - długość OD
z - długość OA
z twierdzenia Pitagorasa :
\(\displaystyle{ y^2= a^2+x^2\newline
\newline
z^2=a^2+(a-x)^2 \newline
z^2=2a^2-2xa+x^2 \newline
\newline
\newline
y^2+x^2=a^2+x^2+2a^2-2xa+x^2=2x^2-2xa+3a^2}\)
mamy więc funkcję kwadratową która minimum przyjmuje w swoim wierzchołku, interesuje nas oczywiście pierwsza współrzędna wierzchołka :
\(\displaystyle{ p=-\frac{-2a}{4}=\frac{1}{2}a}\)
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Kwadrat
należy jeszcze wykazać, że SUMA KWADRATóW odległości, którą de fakto rozważasz osiąga minimum dla tej samej wartości co suma samych odległości.