Punkt O jest środkiem okręgu. Wykorzystaj dane na poniższym rysunku i oblicz miarę kąta
\(\displaystyle{ \alpha}\).
Zadanie z rysunkiem okregu i obliczaniem kąta....
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 16:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
Zadanie z rysunkiem okregu i obliczaniem kąta....
\(\displaystyle{ \sphericalangle DAB}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle DCB}\) oparte są na tym samym łuku, więc mają taką samą wartość, czyli \(\displaystyle{ \alpha}\), zatem \(\displaystyle{ 180^\circ- BAC - DCA=4 }\)
\(\displaystyle{ 180^\circ-90^\circ-30^\circ=4\alpha}\)
\(\displaystyle{ 60^\circ=4\alpha}\)
\(\displaystyle{ 15^\circ=\alpha}\)
\(\displaystyle{ 180^\circ-90^\circ-30^\circ=4\alpha}\)
\(\displaystyle{ 60^\circ=4\alpha}\)
\(\displaystyle{ 15^\circ=\alpha}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2008, o 11:32 przez tu-ti-tu-rum-tu, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Zadanie z rysunkiem okregu i obliczaniem kąta....
180 ^{circ}, o po ujęciu w klamerki da \(\displaystyle{ 180 ^{\circ}.}\)tu-ti-tu-rum-tu pisze:Przy liczbach (poza 4) powinny być stopnie, ale niestety nie wiem jak je dodać.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 16:07
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 4 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 45 razy