Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest trzy razy dłuższa od drugiej. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość 10cm. Oblicz pole tego trójkąta.
Wyszło mi, że pole trójkąta jest równe 60cm. Ale nie wiem czy dobrze.
Liczyłem, korzystając z :
\(\displaystyle{ \frac{abc}{4R} = \frac{ab}{2}}\)
z czego \(\displaystyle{ a = x}\), \(\displaystyle{ b = 3x}\), \(\displaystyle{ c= \sqrt{10} x}\)
a więc
\(\displaystyle{ \frac{3\sqrt{10}x^{3} }{40} = \frac{3x^{2}}{2} x = 2\sqrt{10}}\)
Trójkąt prostokątny i okrąg opisany
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 24 lis 2005, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 16 razy
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Trójkąt prostokątny i okrąg opisany
Wynik dobry
Mozna jeszcze prostszym sposobem:
Jeżeli promień okręgu opisanego na trójkacie prostokatnym jest równy 10 to przeciwprostokatna ma długośc równą 20. I z pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2+(3x)^2=20^2\\
x=2\sqrt{10}}\)
Pole: \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot 3x^2}\)
Mozna jeszcze prostszym sposobem:
Jeżeli promień okręgu opisanego na trójkacie prostokatnym jest równy 10 to przeciwprostokatna ma długośc równą 20. I z pitagorasa:
\(\displaystyle{ x^2+(3x)^2=20^2\\
x=2\sqrt{10}}\)
Pole: \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}\cdot 3x^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 177
- Rejestracja: 24 lis 2005, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wroclaw
- Podziękował: 16 razy
Trójkąt prostokątny i okrąg opisany
A skąd wiadomo, że środek okręgu opisanego jest środkiem przeciwprostokątnej?
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Trójkąt prostokątny i okrąg opisany
Stąd, że kazdy trójkat wpisany w okrag oparty na średnicy jest trójkatem prostokątnym, co za tym idzie średnica okręgu jest przeciwprostokatną tego trójkata a promień jest równy połowie długości średnicy.