Romb

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kombajnista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WKG
Podziękował: 13 razy

Romb

Post autor: Kombajnista »

Stosunek pola rombu do pola koła wpisanego w ten romb wynosi \(\displaystyle{ 8 : \pi}\) . Oblicz miarę kąta ostrego rombu.
Awatar użytkownika
Viathor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 336
Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 96 razy

Romb

Post autor: Viathor »

\(\displaystyle{ h=2r\\
8\pi*r^2=\pi a*2r}\)

\(\displaystyle{ 4r=a\\
sin\alpha= \frac{h}{a} = \frac{2r}{4r}= \frac{1}{2}}\)


\(\displaystyle{ \alpha=30^o}\)
Kombajnista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WKG
Podziękował: 13 razy

Romb

Post autor: Kombajnista »

Dzieki wielkie. Doszedłem do momentu kiedy wyliczylem sin alfa a brakowało mi tego że a=4r. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ