Witam! Prosze Was o pomoc, bo potrzebuje wzór pole na sześciokąta foremnego.
Robiłem zadanie i nie wiem jaki jest wzór. Proszę o szybką pomoc!
Wzór na pole sześciokąta foremnego
Wzór na pole sześciokąta foremnego
Pole sześciokąta foremnego:
Psześciokąta=6Ptrójkąta równobocznego
Pole trójkąta równobocznego = \(\displaystyle{ \frac{a^2\cdot \sqrt{3}}{4}}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ P=\frac{3\cdot a^2 \sqrt{3}}{2}}\)
Psześciokąta=6Ptrójkąta równobocznego
Pole trójkąta równobocznego = \(\displaystyle{ \frac{a^2\cdot \sqrt{3}}{4}}\)
ostatecznie
\(\displaystyle{ P=\frac{3\cdot a^2 \sqrt{3}}{2}}\)