Witam!
Mam problem z tym zadaniem :
W trapezie o polu 100 cm połączono środki kolejnych boków. Oblicz pole powstałego czwortokąta
Zadanie z trapezem
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Zadanie z trapezem
Ja bym zrobił tak
Zrób sobie ten rysunek, zaznaczając środki boków i je połącz. Następnie zauważ, że jak poprowadzisz przekątne w tym czworokącie to jedna z przekątnych \(\displaystyle{ d_{1}=h}\) natomiast druga \(\displaystyle{ d_{2}= \frac{a+b}{2}}\)
Teraz jak skorzystamy ze wzoru na pole czworokąta \(\displaystyle{ P= \frac{( \frac{a+b}{2})h }{2}=50}\)
Zrób sobie ten rysunek, zaznaczając środki boków i je połącz. Następnie zauważ, że jak poprowadzisz przekątne w tym czworokącie to jedna z przekątnych \(\displaystyle{ d_{1}=h}\) natomiast druga \(\displaystyle{ d_{2}= \frac{a+b}{2}}\)
Teraz jak skorzystamy ze wzoru na pole czworokąta \(\displaystyle{ P= \frac{( \frac{a+b}{2})h }{2}=50}\)