Równość w trójkącie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
pelas_91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 838
Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 71 razy

Równość w trójkącie

Post autor: pelas_91 »

Wykaż, że jeżeli a, b, c są długościami boków trójkąta, a ha, hb, hc są długościami wysokości tego trójkąta poprowadzonymi do boków o długoścoach odpowiednio a, b, c, to zachodzi równość:
(a-hb)(b-hc)(c-ha)=(a-hc)(b-ha)(c-hc)
gajatko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 16 sty 2008, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 36 razy

Równość w trójkącie

Post autor: gajatko »

Wymnóż wszystko i użyj wzoru na pole trójkąta.
\(\displaystyle{ 2S=ah_a=bh_b=ch_c}\)
Po obu stronach równości uzyskasz pola przemnożone przez sumę wszystkich wielkości z podanej zależności.
\(\displaystyle{ 2S(a+b+c+h_a+h_b+h_c)}\)
ODPOWIEDZ