trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 468
- Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inąd
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 54 razy
trapez
Oznaczmy podstawy jako a i b. Przekształcasz trapez (mam nadzieję że wiesz jak) w trójkąt o bokach 15 i 20 i podstawie a+b oraz wysokości 12. Z pitagorasa otrzymasz szybko tezę (trójkąt prostokątny 12,15,x i 12,20,y i x+y=a+b, czyli podstawa trójkąta)
- noemi
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 28 kwie 2008, o 20:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Pomógł: 4 razy
trapez
ponieważ liczymy pole wystarczy nam suma podstaw.
oznaczmy a-dłuższa podstawa, b-krótsza
prowadzimy z obu wierzchołków do podstawy a wysokości, niech jedna z nich dzieli a na odcinki a-x i x,(a>x oczywiście) wtedy
\(\displaystyle{ (a-x)^{2}+12^{2}=20^{2}}\) stąd
\(\displaystyle{ a-x=16}\)
\(\displaystyle{ (b+x)^{2}+12^{2}=15^{2}}\) stąd
\(\displaystyle{ b+x=9}\)
\(\displaystyle{ a-x+b+x=25}\)
i możemy liczyć pole
oznaczmy a-dłuższa podstawa, b-krótsza
prowadzimy z obu wierzchołków do podstawy a wysokości, niech jedna z nich dzieli a na odcinki a-x i x,(a>x oczywiście) wtedy
\(\displaystyle{ (a-x)^{2}+12^{2}=20^{2}}\) stąd
\(\displaystyle{ a-x=16}\)
\(\displaystyle{ (b+x)^{2}+12^{2}=15^{2}}\) stąd
\(\displaystyle{ b+x=9}\)
\(\displaystyle{ a-x+b+x=25}\)
i możemy liczyć pole