Planimetria

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
damiana01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 29 paź 2007, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chełm

Planimetria

Post autor: damiana01 »

Jaka jest miara kąta dwudziestokąta foremnego?
gobi12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 6 razy

Planimetria

Post autor: gobi12 »

Chyba można to zrobić tak:

1. Z wzoru na sumę kątów w wielokącie:

\(\displaystyle{ S= (n-2)*180°}\)

Gdzie n to liczba kątów.

\(\displaystyle{ S= (20 -2) * 180°= 3240°}\)

Czyli suma miar kątów w dwudziestokącie to 3240°

Teraz dzeilimy to na 20 i mamy miarę pojedynczego konta:

\(\displaystyle{ \sphericalangle = 3240° \frac{3240° }{20} = 162°}\)

Czyli miara kąta w dwudziestokącie foremnym to 162° .
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Planimetria

Post autor: meninio »

Indukcyjnie można dojść do wzoru:
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{(n-2)*180^o}{n}= 162^o}\)
numa18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 8 maja 2008, o 21:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Piła

Planimetria

Post autor: numa18 »

Lol
Ostatnio zmieniony 13 maja 2008, o 13:20 przez numa18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Planimetria

Post autor: meninio »

To proste. A mianowicie:

Mamy wielokąt foremny o liczbie boków n. W każdym takim wielokącie możemy poprowadzić n-2 odcinków (które nie są bokami) łączących jeden dowolny wierzchołek z resztą wierzchołków, (minus dwa dlatego, że odrzucamy dwa sąsiednie wierzchołki, gdyż te odcinki to są boki). Te n-2 odcinków podzielą nam nasz wielokąt na n-2 trójkątów. Suma kątów wewnętrznych wielokąta jest równa sumie miar kątów wewnętrznych tych wszystkich trójkątów, na które został podzielony wielokąt, czyli: \(\displaystyle{ (n-2)*180^o}\). Jeśli chcę znać miarę jednego kąta wewnętrznego wielokąta foremnego to trzeba powyższy, wynik podzielić przez liczbę katów, czyli \(\displaystyle{ n}\) i dostajemy wzór: \(\displaystyle{ alpha= frac{n-2}{n}*180^o}\)
ODPOWIEDZ