zadanko z trojkatem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Gimmo

zadanko z trojkatem

Post autor: Gimmo »

Czy ktos wie jak rozwiazac ponizsze zadanko?

Punkt P nalezy do boku BC trojkata rownobocznego ABC. Odcinek AP ma dlugosc 6 i tworzy z bokiem AB kąt 45 stopni. Oblicz pole trojkata ABC.

Pustka w glowie.. Nie ma katow prostych, przez co odpada wszelkie korzystanie z sinusow itd. czy tez twierdzenia pitagorasa.. nie wiem jak to obliczyc.. pierwszy raz nie mam zielonego pojecia jak sie za to zabrac Wszelka pomoc mile widziana.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

zadanko z trojkatem

Post autor: Zlodiej »

Możesz obliczyć miarę kąta APB (oznaczmy \(\displaystyle{ \alpha}\)). A potem to już twierdzenie sinusów. \(\displaystyle{ \frac{AB}{\sin{\alpha}}=\frac{AP}{\sin{60^o}}}\). AP i kąty masz. Wyliczasz długość boku trójkata.
ODPOWIEDZ