Maszt
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Maszt
Pewnego dnia w południe cień masztu miał długość 17,6m. Po kilku godzinach , gdy promienie słoneczne tworzyły z powierzchnią ziemi kąt dwa razy mniejszy niż w południe, cień masztu miał długość 45m.
a) oblicz wysokość masztu
b) oblicz pod jakim kątem do powierzchni ziemi padały promienie słoneczne w południe.
Próbowałem to obliczać ,a le coś mi źle wychodzi. Z tangensa zrobiłem, że:
(x- wysokość masztu)
\(\displaystyle{ \tan = \frac{x}{45}}\)
\(\displaystyle{ \tan 2 = \frac{x}{17,6}}\)
Później tego tangensa podwojonego kąta przekształciłem ale i tak mi nie wychodzi ;/ [/latex]
a) oblicz wysokość masztu
b) oblicz pod jakim kątem do powierzchni ziemi padały promienie słoneczne w południe.
Próbowałem to obliczać ,a le coś mi źle wychodzi. Z tangensa zrobiłem, że:
(x- wysokość masztu)
\(\displaystyle{ \tan = \frac{x}{45}}\)
\(\displaystyle{ \tan 2 = \frac{x}{17,6}}\)
Później tego tangensa podwojonego kąta przekształciłem ale i tak mi nie wychodzi ;/ [/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 21 paź 2006, o 23:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krosno
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 11 razy
Maszt
ja to zrobiłem tak, chodziaż jakies dziwne liczby zaczely wychodzić:
oznaczylem sobie wysokość masztu jako \(\displaystyle{ x}\)
to z zadania mamy: \(\displaystyle{ \frac{x}{17.5}=\sin2\alpha}\) i \(\displaystyle{ \frac{x}{45}=\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin2\alpha}\)mozemy zapisać jako \(\displaystyle{ \sin2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha}\)
a przyprostokątną do wyznaczenia cos wyzaczylem z pitagorasa \(\displaystyle{ 45 ^{2}-x^{2}}\)
więc \(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{45^{2}-x{2}}{45}}\)
póżniej włozylem wszystko do \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\)
nie wiem czy dobrze rozumuje i wykonuje...
może się przyda...
pozdrawiam,
oznaczylem sobie wysokość masztu jako \(\displaystyle{ x}\)
to z zadania mamy: \(\displaystyle{ \frac{x}{17.5}=\sin2\alpha}\) i \(\displaystyle{ \frac{x}{45}=\sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sin2\alpha}\)mozemy zapisać jako \(\displaystyle{ \sin2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha}\)
a przyprostokątną do wyznaczenia cos wyzaczylem z pitagorasa \(\displaystyle{ 45 ^{2}-x^{2}}\)
więc \(\displaystyle{ \cos\alpha= \frac{45^{2}-x{2}}{45}}\)
póżniej włozylem wszystko do \(\displaystyle{ \sin2\alpha}\)
nie wiem czy dobrze rozumuje i wykonuje...
może się przyda...
pozdrawiam,
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Maszt
Źle chyba zadanie zrozumiałeś- mamy dana długość cienia- czyli przyprostokątną, a szukamy długości masztu czyli druga przyprostokątną, więc aby utworzyć zależność między tymi wysokościami, należy skorzystać z tangensa lub cotangensa, a Ty nie wiem czemu skorzystałeś z sinusa - a sinus to przecież :
\(\displaystyle{ \sin = \frac{x}{y}}\) gdzie y to długość przeciwprostokątnej ( długości od czubka masztu do końca cieniu)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{x}{y}}\) gdzie y to długość przeciwprostokątnej ( długości od czubka masztu do końca cieniu)
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 kwie 2008, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziwna
- Pomógł: 3 razy
Maszt
wojtek6214
Twój tok rozumowania jest dobry. Korzystasz ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{2\tan\alpha}{1-\tan^{2}\alpha}}\). Wyznaczasz z obu równań x, potem porównujesz. Mi wyszło \(\displaystyle{ \tan\alpha eq 0,47 \longrightarrow eq 25^{.}}\)
Twój tok rozumowania jest dobry. Korzystasz ze wzoru \(\displaystyle{ \frac{2\tan\alpha}{1-\tan^{2}\alpha}}\). Wyznaczasz z obu równań x, potem porównujesz. Mi wyszło \(\displaystyle{ \tan\alpha eq 0,47 \longrightarrow eq 25^{.}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Maszt
Oki spoczko, w odpowiedziach jest 21m , a kąt alfa wyszedł 50 stopni - więc moze jakiś tam drobny błąd zrobiłęś dzięki
[ Dodano: 4 Maj 2008, 16:15 ]
Obliczyłem i rzeczywiście tez mi wyszło , ż e tang w przybliżeniu 47 stopni. Hmmm czemuw odpowiedziach jest kąt 50 stopni ;/
[ Dodano: 4 Maj 2008, 16:15 ]
Obliczyłem i rzeczywiście tez mi wyszło , ż e tang w przybliżeniu 47 stopni. Hmmm czemuw odpowiedziach jest kąt 50 stopni ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 30 kwie 2008, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziwna
- Pomógł: 3 razy