Kąt ostryy
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Kąt ostryy
Do obszaru kąta ostrego o mierze alfa należy punkt P, którego odległości od ramion kąta są równe a i b . Oblicz odległość punktu P od wierzchołka kąta.
- meninio
- Użytkownik
- Posty: 1876
- Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 467 razy
Kąt ostryy
Wprowadźmy nastepujące oznaczenia:
\(\displaystyle{ x}\) - szukana odległość
\(\displaystyle{ \alpha}\)- miara kąta w którego obszarze lezy punkt P
\(\displaystyle{ \beta}\) - miara kąta między jednym ramieniem kąta a odcinkiem x
\(\displaystyle{ \gamma}\) - miara kąta między drugim ramieniem kąta a odcinkiem x
Z przyjętych oznaczeń wynika, że: \(\displaystyle{ \alpha=\beta+\gamma}\)
Z rysunku wynika nastepująca rzecz:
\(\displaystyle{ \sin\beta= \frac{a}{x} x= \frac{a}{\sin\beta} x= \frac{a}{\sin(\alpha-\gamma)} x= \frac{a}{\sin\alpha\cos\gamma-\cos\alpha\sin\gamma}}\) (1)
W powyższym równaniu brakuje nam wartości funkcji \(\displaystyle{ \sin\gamma}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\gamma}\).
Z drugiej strony możemy napisać, że:
\(\displaystyle{ \sin\gamma= \frac{b}{x} \cos\gamma=\sqrt{1- \frac{b^2}{x^2} }}\)
Podstawiamy powyższe zależności do równania (1) i dostajemy równanię na zmienną \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ x= \frac{a}{\sqrt{1- \frac{b^2}{x^2}}\sin\alpha-\frac{b}{x}\cos\alpha}}\)
Po wykonaniu prostych przekształceń wyliczamy zmienną \(\displaystyle{ x}\) z powyzszego równania:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{\lbrace \frac{a+b\cos\alpha}{\sin\alpha} \rbrace^2+b^2}}\)
Można to jeszcze trochę poupraszczać i wtedy dostaniemy:
\(\displaystyle{ x= \frac{\sqrt{a^2+2ab\cos\alpha+1}}{|\sin\alpha|}}\)
Pozdro!
\(\displaystyle{ x}\) - szukana odległość
\(\displaystyle{ \alpha}\)- miara kąta w którego obszarze lezy punkt P
\(\displaystyle{ \beta}\) - miara kąta między jednym ramieniem kąta a odcinkiem x
\(\displaystyle{ \gamma}\) - miara kąta między drugim ramieniem kąta a odcinkiem x
Z przyjętych oznaczeń wynika, że: \(\displaystyle{ \alpha=\beta+\gamma}\)
Z rysunku wynika nastepująca rzecz:
\(\displaystyle{ \sin\beta= \frac{a}{x} x= \frac{a}{\sin\beta} x= \frac{a}{\sin(\alpha-\gamma)} x= \frac{a}{\sin\alpha\cos\gamma-\cos\alpha\sin\gamma}}\) (1)
W powyższym równaniu brakuje nam wartości funkcji \(\displaystyle{ \sin\gamma}\) oraz \(\displaystyle{ \cos\gamma}\).
Z drugiej strony możemy napisać, że:
\(\displaystyle{ \sin\gamma= \frac{b}{x} \cos\gamma=\sqrt{1- \frac{b^2}{x^2} }}\)
Podstawiamy powyższe zależności do równania (1) i dostajemy równanię na zmienną \(\displaystyle{ x}\):
\(\displaystyle{ x= \frac{a}{\sqrt{1- \frac{b^2}{x^2}}\sin\alpha-\frac{b}{x}\cos\alpha}}\)
Po wykonaniu prostych przekształceń wyliczamy zmienną \(\displaystyle{ x}\) z powyzszego równania:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{\lbrace \frac{a+b\cos\alpha}{\sin\alpha} \rbrace^2+b^2}}\)
Można to jeszcze trochę poupraszczać i wtedy dostaniemy:
\(\displaystyle{ x= \frac{\sqrt{a^2+2ab\cos\alpha+1}}{|\sin\alpha|}}\)
Pozdro!