oblicz pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 12 mar 2008, o 12:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 2 razy
oblicz pole trapezu
Oblicz pole trapezu równoramiennego, w którym dane są długości: krótszej podstawy 9cz, przekątnej 17cm, i ramienia 10cm.
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
oblicz pole trapezu
Rozważając dwa trójkąty prostokątne:
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\frac{a-9}{2})^2+h^2=10^2 \\ \frac{a+9}{2}+h^2=17^2 \end{cases}}\)
Z rysunku można łatwo otrzymać skąd bierzemy te własności
\(\displaystyle{ a}\) to oczywiście dłuższa podstawa a \(\displaystyle{ h}\) jest wysokością
pozdro
\(\displaystyle{ \begin{cases} (\frac{a-9}{2})^2+h^2=10^2 \\ \frac{a+9}{2}+h^2=17^2 \end{cases}}\)
Z rysunku można łatwo otrzymać skąd bierzemy te własności
\(\displaystyle{ a}\) to oczywiście dłuższa podstawa a \(\displaystyle{ h}\) jest wysokością
pozdro