Okrąg
- noemi
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 28 kwie 2008, o 20:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Pomógł: 4 razy
Okrąg
Średnica wynosi 12, więc promień jest 6.
odległość punktu przecięcia się cięciwy i średnicy od środka okręgu wynosi \(\displaystyle{ 6-2=4}\)
odległość d środka okręgu od cięciwy wyniesie \(\displaystyle{ \frac{d}{4}=sin30}\)
odległość punktu przecięcia się cięciwy i średnicy od środka okręgu wynosi \(\displaystyle{ 6-2=4}\)
odległość d środka okręgu od cięciwy wyniesie \(\displaystyle{ \frac{d}{4}=sin30}\)