Równanie okręgu - dziwne zadanie
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
Witam,
Mam problem z takim zadankiem:
Wyznacz wszystkie wartości paramtetru m, aby okręgi o równaniach \(\displaystyle{ (x-3)^{2} + (y+3)^{2} = 40}\) i \(\displaystyle{ (x-m)^{2}+(y-m)^{2} = 10}\) były zewnętrznie styczne. Dla wyznaczonych wartości paramteru m narysuj (dokładnie) te okręgi w układzie współrzędnym (krótkie uzasadnienie dot. wyznaczenia geometrzycznie długości promienia.
Mam problem z takim zadankiem:
Wyznacz wszystkie wartości paramtetru m, aby okręgi o równaniach \(\displaystyle{ (x-3)^{2} + (y+3)^{2} = 40}\) i \(\displaystyle{ (x-m)^{2}+(y-m)^{2} = 10}\) były zewnętrznie styczne. Dla wyznaczonych wartości paramteru m narysuj (dokładnie) te okręgi w układzie współrzędnym (krótkie uzasadnienie dot. wyznaczenia geometrzycznie długości promienia.
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
Odległość środków okręgów jest równa \(\displaystyle{ 3\sqrt{10}}\)
Tak więc rozwiązujesz równanie z jedną niewiadomą: \(\displaystyle{ \sqrt{(m-3)^2+ (m+3)^2}=3\sqrt{10}}\)
Tak więc rozwiązujesz równanie z jedną niewiadomą: \(\displaystyle{ \sqrt{(m-3)^2+ (m+3)^2}=3\sqrt{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
Dziękuję Ci za pomoc - nie wpadłbym na to nigdy - mam jeszcze pytanko - skąd wzięło Ci się końcowe równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
a nie przypadkiem \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)Comma pisze:Odległość środków okręgów jest równa \(\displaystyle{ 3\sqrt{10}}\)
Mateusz Kempa:
koncowe rownanie wynika z wzoru na odleglosc dwoch punktow na plaszczyznie
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
\(\displaystyle{ \sqrt{40}-\sqrt{10}==2\sqrt{10}-\sqrt{10}==\sqrt{10}}\)Comma pisze:Hmmm.. a dlaczego \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
Comma: jeszcze jedno - m = 6 lub m = -6 - ok
Ale ja musze jeszcze te okręgi narysować - jakie punkty mam przyjąć za srodek drugiego okręgu ?
Ale ja musze jeszcze te okręgi narysować - jakie punkty mam przyjąć za srodek drugiego okręgu ?
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
Hehe, że o to Ci chodzi, to zrozumiałamarigo pisze: \(\displaystyle{ \sqrt{40}-\sqrt{10}==2\sqrt{10}-\sqrt{10}==\sqrt{10}}\)
Ale skoro to są okręgi styczne zewnętrznie, to długość promieni się chyba dodaje (?)
Mateusz, środkiem drugiego okręgu jest w takim razie punkt A(6;6) albo B(-6;-6)
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
Przepraszam:/ przeczytalem ze maja byc wewnetrznie. zwracam honor a ja sobie pojde odpoczac od forum gdyz dzis widac nie jestem w stanie sie skupic:/Comma pisze:Hehe, że o to Ci chodzi, to zrozumiałam
Ale skoro to są okręgi styczne zewnętrznie, to długość promieni się chyba dodaje (?)
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
Równanie okręgu - dziwne zadanie
Jestem serdecznie wdzięczny za pomoc...
Dziękuję za poświęcony czas
Dziękuję za poświęcony czas