(w układzie wspórzędnych xy) mam punkt A(x,y) i prostą k nie przechodzacą przez ten punkt y=ax+b, co prawda można obliczyć odległość ze wzoryu ale jak obliczyć współrzedne punktu w miejscu przecięcia prostej k i prostej prostopadłej do k przechodzacej przez punkt A ?
pomocy jutro klajfa
odległość punktu od prostej - ale szukam także ...
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
odległość punktu od prostej - ale szukam także ...
piszesz rownanie peku prostych przechodzacych przez pkt A (dla prostoty zakladam ze pkt A(x_a, y_a)):
\(\displaystyle{ y-y_a=m(x-x_a)}\)
m liczysz z wzoru
\(\displaystyle{ m=-\frac{1}{a}}\)
wstawiasz to m do pierwszego wzoru i wyznaczasz prosta prostopadla do prostej k przechodzaca przez punkt A (oznaczmy ja jako prota l)
teraz wystarczy rozwiazac uklad "prosta l = prosta k" i masz szukany punkt
\(\displaystyle{ y-y_a=m(x-x_a)}\)
m liczysz z wzoru
\(\displaystyle{ m=-\frac{1}{a}}\)
wstawiasz to m do pierwszego wzoru i wyznaczasz prosta prostopadla do prostej k przechodzaca przez punkt A (oznaczmy ja jako prota l)
teraz wystarczy rozwiazac uklad "prosta l = prosta k" i masz szukany punkt
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
odległość punktu od prostej - ale szukam także ...
dziękuje bardzo, a ja siedzialem i z jakiś proporcji i trójkątów liczyć chciałem