Obwód trapezu.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
gobi12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 6 razy

Obwód trapezu.

Post autor: gobi12 »

Zadanie jest banalne, jednak nie mogę go "zajarzyć" :/

W trapezie prostokątnym o polu \(\displaystyle{ 24 cm ^{2}}\) i kącie ostrym 45° dłuższa przekątna tworzy z podstawami kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) taki, że \(\displaystyle{ \tan = \frac{1}{2}}\).
Oblicz obwód trapezu.

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
NagashTheBlack
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 7 razy

Obwód trapezu.

Post autor: NagashTheBlack »

Przyjmijmy oznaczenia:

a - dłuższa podstawa
b - krótsza podstawa
h - wysokość
\(\displaystyle{ \alpha}\) - podany kąt w zadaniu

Na początek łatwo widać, że \(\displaystyle{ \tan }\) to \(\displaystyle{ \frac{h}{a}}\). Tak więc 2h = a.

Jeśli "przesuniemy" wysokość h tak, by odciąć trójkąt utworzony z wysokośći, kawałka dłuższej podstawy i ramienia, otrzymujemy następyjący związek:

\(\displaystyle{ \frac{h}{2h-b} = 1}\) (ta 1 to tangens kąta ostrego podanego w zadaniu).

Stąd łatwo wyliczyć, że h = b.

Podstawiamy do wzoru na pole w miejsce a i b h, mamy równanie jednej zmiennej, wyliczamy h, potem a i b. Ramię ma oczywiście długość \(\displaystyle{ h \sqrt{2}}\). Sumujemy i jest obwód.
gobi12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 125
Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 6 razy

Obwód trapezu.

Post autor: gobi12 »

Dzięki
ODPOWIEDZ