Okrag wpisany w trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tomcio_x
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 10 lis 2006, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 14 razy

Okrag wpisany w trapez

Post autor: tomcio_x »

Witam!

Mamy trapez rownoramienny o obwodzie rownym 60 i przekatnej o dlugosci 17. W trapez wpisano okrag, mamy obliczyc pole trapezu.

Tak sie do tego zabralem:
\(\displaystyle{ a + b + 2c = 60}\)
Skoro wpisano okrag to:
\(\displaystyle{ a + b = 2c}\)
wiec:
\(\displaystyle{ a+b = 30; c = 15}\)

tutaj utknalem...
MagdaW
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 760
Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z Lublina
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 177 razy

Okrag wpisany w trapez

Post autor: MagdaW »

Zauważ, że \(\displaystyle{ h ^{2}+(b-1/2*(b-a)) ^{2}=17 ^{2} h ^{2}+1/4*900=289 h=8}\)
ODPOWIEDZ