Dwa którtsze boki trójkąta rozwartokatengo maja długości 5 cm i 6 cm. Jakie wartości może przyjmować długość trzeciego boku trójkąta ?
Prosze o pomoc
Dwa krótsze boki...
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
Dwa krótsze boki...
Zasada o bokach trójkąta :
\(\displaystyle{ a+b > c}\)
\(\displaystyle{ 11 > c}\)
Napewno musi być dłuższy niż gdyby to był trójkąt prostokątny :
\(\displaystyle{ c^{2} > a^{2} + b^ {2}}\)
\(\displaystyle{ c^{2} > 25 + 36}\)
\(\displaystyle{ c > \sqrt{61}}\)
\(\displaystyle{ c\in{(\sqrt{61},11)}}\)
\(\displaystyle{ a+b > c}\)
\(\displaystyle{ 11 > c}\)
Napewno musi być dłuższy niż gdyby to był trójkąt prostokątny :
\(\displaystyle{ c^{2} > a^{2} + b^ {2}}\)
\(\displaystyle{ c^{2} > 25 + 36}\)
\(\displaystyle{ c > \sqrt{61}}\)
\(\displaystyle{ c\in{(\sqrt{61},11)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Dwa krótsze boki...
3 bok oznaczmy jako "c".
\(\displaystyle{ c qslant 5 + 6}\)
\(\displaystyle{ c qslant 11}\)
i
\(\displaystyle{ c qslant 6-5}\)
\(\displaystyle{ c qslant 1}\)
Więc
\(\displaystyle{ c qslant 1 , 11 qslant}\)
Jednak nie jestem tego do końca pewien...
\(\displaystyle{ c qslant 5 + 6}\)
\(\displaystyle{ c qslant 11}\)
i
\(\displaystyle{ c qslant 6-5}\)
\(\displaystyle{ c qslant 1}\)
Więc
\(\displaystyle{ c qslant 1 , 11 qslant}\)
Jednak nie jestem tego do końca pewien...
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
Dwa krótsze boki...
"Dwa którtsze boki trójkąta rozwartokatengo maja długości 5 cm i 6 cm"
a u ciebie 2 krótsze miałyby 5 i 1
Potęga google : https://www.matematyka.pl/72894.htm
a u ciebie 2 krótsze miałyby 5 i 1
Potęga google : https://www.matematyka.pl/72894.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysokie Mazowieckie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 6 razy
Dwa krótsze boki...
Sorry, masz rację:D
Nie przeczytałem dokładnie... mój błąd.
Więc odpowiedź będzie:
\(\displaystyle{ c ( \sqrt{61} ,11 qslant}\)
Nie przeczytałem dokładnie... mój błąd.
Więc odpowiedź będzie:
\(\displaystyle{ c ( \sqrt{61} ,11 qslant}\)