czworokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: kujdak »

W okrąg o promieniu 7 wpisano czworokąt ABCD. Oblicz obwód i pole tego czworokąta, wiedząc, że AB=BC,
wojtek6214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 187 razy
Pomógł: 1 raz

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: wojtek6214 »

Wskazówka:
Oblicz długości DC i DA w ten sposób , ze porównasz pola trójkątów ABD i BCD - zauważ , że owe trójkąty mają dwa boki jednakowe, a różne tylko boki DC i DA , więc ze wzoru Herona:
\(\displaystyle{ P=\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\)

czyli:

\(\displaystyle{ P _{\Delta ABD} =2 P _{\Delta BCD}}\)
Suvi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 25 lut 2007, o 14:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Busko-Zdrój/Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: Suvi »

albo ze wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{abc}{4R}}\)

chyba wychodzi, że |AD|=2|CD|, a później to z tw. cosinusów
wojtek6214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 187 razy
Pomógł: 1 raz

czworokąt wpisany w okrąg

Post autor: wojtek6214 »

Może warto tez wykorzystać fakt, iż owy okrąg nie jest tylko opisany na czworokącie, lecz także na trójkątach np. ADC, ACB, ABD, BCD , i coś z promieniem pokombinować

[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:42 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ