romb o kącie ostrym..

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Skakankaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 lis 2007, o 18:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: PL
Podziękował: 12 razy

romb o kącie ostrym..

Post autor: Skakankaa »

Romb o kącie ostrym 30^{o} jest opisany na okręgu o promieniu 2. Oblicz pole tego rombu.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

romb o kącie ostrym..

Post autor: kujdak »

x-bok rombu, 2r=wysokość rombu
\(\displaystyle{ sin\alpha =\frac{4}{x}\\
\frac{1}{2}=\frac{4}{x}\\
x=8\\
P=x\cdot 2r\\
P=32}\)
ODPOWIEDZ