wysokość trapezu..
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 17 lis 2007, o 18:59
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 12 razy
wysokość trapezu..
Wysokość trapezu równoramiennego ma długość sqrt{6} a jedna z podstaw jest trzy razy dłuższa od drugiej. Oblicz pole trapezu wiedząc, że sinus jego kąta ostrego jest równy 0,2.
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
wysokość trapezu..
a-ramię
x-krótsza podstawa
3x-dł. podstawa
z-jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego.
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{5}\\
\frac{\sqrt 6}{a}=\frac{1}{5}\\
a=5\sqrt 6\\
\sqrt{150-6}=z\\
z=12\\
\frac{3x-x}{2}=12\\
x=12}\)
mając podstawy można wyliczyć pole
x-krótsza podstawa
3x-dł. podstawa
z-jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego.
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{5}\\
\frac{\sqrt 6}{a}=\frac{1}{5}\\
a=5\sqrt 6\\
\sqrt{150-6}=z\\
z=12\\
\frac{3x-x}{2}=12\\
x=12}\)
mając podstawy można wyliczyć pole