Trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kombajnista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WKG
Podziękował: 13 razy

Trójkąt

Post autor: Kombajnista »

W trójkącie ABC dane są l
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Trójkąt

Post autor: kujdak »


Jest takie twierdzenie o dwusiecznych:
\(\displaystyle{ \frac{|AD|}{|DB|}=\frac{|AC|}{|BC|}}\)

Więc jeżeli masz obliczony bok AB, to wychodzi że |AD|=2|DB| z tego twierdzenia.
Więc można obliczyć |CD| ponownie z twierdzenia kosinusów, bo mamy dany kąt 60 długość AC i AD.

b) \(\displaystyle{ R=\frac{a}{2sin\alpha}}\)
gdzie a to odcinki AD w pierwszym przypadku a DB w drugim.
Kombajnista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WKG
Podziękował: 13 razy

Trójkąt

Post autor: Kombajnista »

Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ