dowód o cięciwach i średnicy

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Kamila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 16 lip 2006, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 53 razy

dowód o cięciwach i średnicy

Post autor: Kamila »

Przez końce A i B średnicy koła poprowadzono 2 cięciwy ACi BC, które przecinają się w punkcie P, leżącym wewnątrz koła. Wykaż, że \(\displaystyle{ AB^{2}=AC AP+BD BP}\)
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

dowód o cięciwach i średnicy

Post autor: Swistak »

W zadaniu chodziło na pewno o cieciwę BD, a nie BC.
Najpierw przekształcasz \(\displaystyle{ AC\cdot AP=AP^{2}+AP\cdot PC \ \ BD\cdot BP=BP\cdot^{2}+BP\cdot PD}\) Z twierdzenia o cięciwach w kole \(\displaystyle{ PD\cdot BP=AP\cdot PC}\). Oznaczmy kat APC jako kat \(\displaystyle{ \alpha}\). Z twierdzenia cosinusów \(\displaystyle{ AP^{2}+BP^{2}-2AP\cdotBPcos\alpha=AB^{2}}\) Teraz wystarczy udowodnić, że \(\displaystyle{ -2AP\cdotBPcos\alpha=AP\cdot PC=BP\cdot PD}\). Z twierdzenia o cięciwach i po skróceniu tego czegoś pozostaje nam udowodnić, że \(\displaystyle{ -cos\alphaBP=PC}\) \(\displaystyle{ \angle BCP=90 \ \ \angleCPB=180-\alpha}\)\(\displaystyle{ cos\alpha=-cos(180-\alpha)}\). Teraz stwierdzamy, że \(\displaystyle{ cos(180-\alpha)=\frac{PC}{BP}}\), a z tego już bezpośrednio wynika teza. Oczywiscie wszystkie długosci odcinków powinny być w modułach, ale za dużo z tym zachodu i cały dowód został przedstawiony od końca, ale myślę, że rozumiesz o co chodzi :].
ODPOWIEDZ