Trapez prostokątny i okrąg wpisany w trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Kombajnista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WKG
Podziękował: 13 razy

Trapez prostokątny i okrąg wpisany w trapez

Post autor: Kombajnista »

Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny, znajduję sie w odległosći 4 oraz 8 od końców dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu.
Dosyć długo już męcze sie z tym zadaniem i sprawia mi duży kłopot..
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

Trapez prostokątny i okrąg wpisany w trapez

Post autor: kujdak »


Te promienie poprowadzone są dwusiecznymi kątów.
\(\displaystyle{ 2\alpha+2\beta =180\\
+ \beta =90}\)

Trójkąt więc będzie prostokątny. Możemy obliczyć przeciw prostokątną:\(\displaystyle{ x=4\sqrt5}\)
\(\displaystyle{ h=2r\\
sin\alpha=\frac{r}{8}=\frac{4}{x}\\
2r=\frac{16\sqrt5}{5}}\)

dalej już łatwo.
Kombajnista
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 21:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WKG
Podziękował: 13 razy

Trapez prostokątny i okrąg wpisany w trapez

Post autor: Kombajnista »

Dzięki wielkie. Nie zuważyłem że trójkąt jes prostokątny i dlatego miałem z tym taki kłopot. Jeszcze raz dzięki.
ODPOWIEDZ