Trójkąt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
airowin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

Trójkąt

Post autor: airowin »

W trójkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta poprowadzonej z wierzchołka C, a punkt E jest środkiem boku BC i |CD|=|DE|. Udowodnij że trójkat CDE jest równoboczny.
I teraz wiem że bok ED jest równy EC gdyz w trójkącie prostokątnym środkowa poprowadzona z wierzchoka kąta prostego jest równa połowie przeciwprostokątnej. NIe wiem tylko jak wykazać że CD jest równe ED. Jeszcze lepiej byłoby wykazać że bok ED jest prostopadły do AC . Dzięki za pomoc z góry.
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Trójkąt

Post autor: Brzytwa »

Przecież w treści zadania masz
airowin pisze:|CD|=|DE|
airowin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 23 sty 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 9 razy

Trójkąt

Post autor: airowin »

faktycznie... xD dzięki
ODPOWIEDZ