czworokąt
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubowidz
- Pomógł: 6 razy
czworokąt
x- bok dłuższy
y - bok krótszy
Skoro dwusieczna dzieli bok dłuższy w stosunku 2:3 to stosunek boku dłuższego do krótszego wynosi 5:3.
\(\displaystyle{ x=\frac{5y}{3}}\)
\(\displaystyle{ 2y+2*\frac{5y}{3}=96}\)
\(\displaystyle{ y=18}\)
\(\displaystyle{ x=30}\)
y - bok krótszy
Skoro dwusieczna dzieli bok dłuższy w stosunku 2:3 to stosunek boku dłuższego do krótszego wynosi 5:3.
\(\displaystyle{ x=\frac{5y}{3}}\)
\(\displaystyle{ 2y+2*\frac{5y}{3}=96}\)
\(\displaystyle{ y=18}\)
\(\displaystyle{ x=30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 29 kwie 2008, o 11:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubowidz
- Pomógł: 6 razy
czworokąt
Dwusieczna tworzy z krótszym bokiem i dłuższą częścią dłuższego boku(3/5 całego) trójkąt prostokątny.
\(\displaystyle{ \tan 45 =\frac{\frac{3x}{5}}{y}}\)
\(\displaystyle{ x =\frac{5y}{3}}\)
\(\displaystyle{ \tan 45 =\frac{\frac{3x}{5}}{y}}\)
\(\displaystyle{ x =\frac{5y}{3}}\)