Wektory

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
tomusxs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2 gru 2007, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Wektory

Post autor: tomusxs »

Robię powtóreczkę do matury i znalazłem takie zadanko, które nie mam pojęcia jak zrobić, bo wektory miałem ponad rok temu, a nigdzie nie mogę odkopać dwóch notatek...

Oblicz długość wektora a + b wiedząc, że a=3, b=4 a kąt międzi tym wektorami wynosi 45 stopni.


Prosiłbym o pomoc i jakieś wytłumaczenie:) Będę bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

Wektory

Post autor: Ptaq666 »

Wystarczy trójkąt se zbudować. Gdy wektory stykają się swoimi początkami to kąt między nimi wynosi 45, w takim razie, jeśli złączysz koniec wektora a z początkiem wektora b, kąt między nimi będzie równy 180-45 = 135. Odcinek łączący początek wektora a z końcem wektrora b to szukana suma. Można ją wyliczyć np z twierdzenia cosinusów

\(\displaystyle{ | \vec{a} + \vec{b} | = \sqrt{a^{2} + b^{2} - 2abcos(135^{o})}}\)
ODPOWIEDZ