wysokość rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

wysokość rombu

Post autor: K4rol »

oblicz wysokość rombu o przekątnych 30 i 8
obliczyłem a:

\(\displaystyle{ 4^{2}+15^{2}=a^{2}\\

a=\sqrt{241}\)


\(\displaystyle{ P=\frac{ef}{2}=\frac{30\cdot 8}{2}=120\\

P=ah\\

120=h\sqrt{241}}\)


\(\displaystyle{ h=\frac{120\sqrt{241}}{241}}\)

dlaczego w odp jest 240 a nie 120?
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

wysokość rombu

Post autor: Brzytwa »

Błędne założenie, że w odp jest 240
ODPOWIEDZ