kwadrat o boku 2a. dlugosc cięciwy wyciętej przez okrag wpis
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 09:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
kwadrat o boku 2a. dlugosc cięciwy wyciętej przez okrag wpis
W kwadrat ABCD o boku długości 2a wpisano okrąg. Oblicz długość cięciwy wyciętej przez ten okrąg z odcinka łączącego wierzchołek A ze środkiem boku CD.
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
kwadrat o boku 2a. dlugosc cięciwy wyciętej przez okrag wpis
Na rysunku oprócz wierzchołków ABCD zaznacz jeszcze punkt E - połowa boku CD, F - miejsce przecięcia prostej AE z okręgiem, G - połowa boku AB. Teraz jak narysujesz sobie trójkąt GFE to zauważysz, że jest on prostokątny (bo jest wpisany w okrąg i jeden z jego boków leży na średnicy okręgu) i podobny do trójkąta AEG. Układasz proporcję :
\(\displaystyle{ \frac{EG}{EA} = \frac{EF}{EG}}\)
EG = 2a, AE policz sobie z pitagorasa, EF jest szukaną cięciwą.
\(\displaystyle{ \frac{EG}{EA} = \frac{EF}{EG}}\)
EG = 2a, AE policz sobie z pitagorasa, EF jest szukaną cięciwą.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
kwadrat o boku 2a. dlugosc cięciwy wyciętej przez okrag wpis
Trójkąt równoramienny to GFO, a nie GFS, jak mi się "napisało".Anioosiaaa pisze:W kwadrat ABCD o boku długości 2a wpisano okrąg. Oblicz długość cięciwy wyciętej przez ten okrąg z odcinka łączącego wierzchołek A ze środkiem boku CD.