wykaz, ze trojkat jest rownoramienny
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 8 maja 2007, o 17:53
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 3 razy
wykaz, ze trojkat jest rownoramienny
W trókącie ABC, w którym miary trzech kątów wewnętrzych są rowne \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) a \(\displaystyle{ sin \gamma=2sin cos\beta}\). Wykaz, ze trojkat ABC jest rownoramienny.
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
wykaz, ze trojkat jest rownoramienny
Nie wiem czy ten dowód jest poprawny, także prosiłbym kogoś bardziej obeznanego w tych tematach o sprawdzenie go (sam również z góry dziękuję )
Aby udowodnic, że trójkąt ABC jest równoramienny, wystarczy wykazac, że ma dwa boki takiej samej długości.
\(\displaystyle{ sin \gamma=2sin \alpha cos\beta}\)
Korzystając z twierdzenie sinusów wyznaczamy:
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {a \cdot sin\gamma}{c}}\) i po podstawieniu mamy:
\(\displaystyle{ sin \gamma=2 \cdot \frac {a \cdot sin\gamma}{c} \cdot cos\beta}\)
\(\displaystyle{ \frac {a}{c} \cdot cos\beta=\frac{1}{2}}\)
Do tak przekształconego wyrażenia podstawiamy z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ cos\beta = \frac {a^2 + c^2 - b^2}{2ac}}\)
\(\displaystyle{ \frac {a}{c} \cdot \frac {a^2 + c^2 - b^2}{2ac} =\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac {a^2+c^2-b^2}{2c^2} =\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2c^2=2a^2+2c^2-2b^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=b^2}\)
Jako, że a>0 i b>0:
\(\displaystyle{ a=b}\)
c.n.d.
Aby udowodnic, że trójkąt ABC jest równoramienny, wystarczy wykazac, że ma dwa boki takiej samej długości.
\(\displaystyle{ sin \gamma=2sin \alpha cos\beta}\)
Korzystając z twierdzenie sinusów wyznaczamy:
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {a \cdot sin\gamma}{c}}\) i po podstawieniu mamy:
\(\displaystyle{ sin \gamma=2 \cdot \frac {a \cdot sin\gamma}{c} \cdot cos\beta}\)
\(\displaystyle{ \frac {a}{c} \cdot cos\beta=\frac{1}{2}}\)
Do tak przekształconego wyrażenia podstawiamy z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ cos\beta = \frac {a^2 + c^2 - b^2}{2ac}}\)
\(\displaystyle{ \frac {a}{c} \cdot \frac {a^2 + c^2 - b^2}{2ac} =\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac {a^2+c^2-b^2}{2c^2} =\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2c^2=2a^2+2c^2-2b^2}\)
\(\displaystyle{ a^2=b^2}\)
Jako, że a>0 i b>0:
\(\displaystyle{ a=b}\)
c.n.d.