skala podobieństwa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kundzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwie 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 1 raz

skala podobieństwa

Post autor: kundzio »

Podstawą trójkąta ABC jest odcinek AB o długości 15 cm a pozostałe boki mają 13 i 14 cm. Na wysokości CD tego trójkąta obrano punkt P , który podzielił ją w stosunku 2:3, licząc od wierzchołka C. Przez punkt P przeprowadzono prostą równoległą do podstawy AB. Prosta ta przecina boki AC i BC trójkąta odpowiednio w punktach F i G. Oblicz pole trapezu ABGF.

Mi potrzeba wytłumaczyć dlaczego skala podobieństwa trójkąta FGC i ABC wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)
Anioosiaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 1 kwie 2008, o 09:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

skala podobieństwa

Post autor: Anioosiaaa »

Wysokość trójkąta FGC ma długość 2x, a wysokość trójkąta dużego ABC to 5x. Kąty tych trójkątow maja te same miary, a więc skala k= \(\displaystyle{ \frac{2x}{5x}= \frac{2}{5}}\)
kundzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 28 kwie 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy
Podziękował: 1 raz

skala podobieństwa

Post autor: kundzio »

ale ja głupi jestem ;p
ODPOWIEDZ