Pole koła
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Pole koła
ramiona po \(\displaystyle{ 10}\), podstawy\(\displaystyle{ x}\)i\(\displaystyle{ 4x}\)
z własności trapezu na okręgu mamy, że \(\displaystyle{ x+4x=20}\)
z tego wynika, że \(\displaystyle{ x=4}\) czyli jedna podstawa to cztery a druga 16. Teraz można policzyć odcinek leżący na dłuższej podstawie przy ramieniu \(\displaystyle{ ( \frac{16-4}{2} )}\) czyli \(\displaystyle{ 6}\). Powstaje trójkąt zawierający ramię jako przeciwprostokątną, odcinek równy 6 i wysokość
\(\displaystyle{ h^2+6^2=10^2}\)
\(\displaystyle{ h=8}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ P=16\pi}\)
z własności trapezu na okręgu mamy, że \(\displaystyle{ x+4x=20}\)
z tego wynika, że \(\displaystyle{ x=4}\) czyli jedna podstawa to cztery a druga 16. Teraz można policzyć odcinek leżący na dłuższej podstawie przy ramieniu \(\displaystyle{ ( \frac{16-4}{2} )}\) czyli \(\displaystyle{ 6}\). Powstaje trójkąt zawierający ramię jako przeciwprostokątną, odcinek równy 6 i wysokość
\(\displaystyle{ h^2+6^2=10^2}\)
\(\displaystyle{ h=8}\)
\(\displaystyle{ r=4}\)
\(\displaystyle{ P=16\pi}\)