równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 27 kwie 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubliniec
- Podziękował: 2 razy
równoległobok
W równoległoboku ABCD kat ostry DAB ma miarę 30, zaś dłuższy bok ma długość 8. Promień koła opisanego na trójkącie ABD ma długość 4. Oblicz pole rownoległoboku.
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszków
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 21 razy
równoległobok
zauważ , że
\(\displaystyle{ 2R=\frac{8}{sin\angle ADB}}\) z tego wiemy że sinus kąta w trójkącie ADB wynosi 1 czyli jest to trójkąt prostokątny.
z trygonometrii liczymy drugi bok równoległoboku.
\(\displaystyle{ cos30= \frac{x}{8} x= 4\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ P=x*8* sin30= 16\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ 2R=\frac{8}{sin\angle ADB}}\) z tego wiemy że sinus kąta w trójkącie ADB wynosi 1 czyli jest to trójkąt prostokątny.
z trygonometrii liczymy drugi bok równoległoboku.
\(\displaystyle{ cos30= \frac{x}{8} x= 4\sqrt3}\)
\(\displaystyle{ P=x*8* sin30= 16\sqrt3}\)