punkt przecięcia przekątnych trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 16:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: www
- Podziękował: 1 raz
punkt przecięcia przekątnych trapezu
Oblicz długość odcinka poprowadzonego przez punkt przecięcia przekątnych trapezu o podstawach a i b, równoległego do tych podstaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
punkt przecięcia przekątnych trapezu
Oznaczmy sobie wierzchołki trapezu przez A,B,C i D, punkty M i N jako końce szukanego odcinka oraz S jako przecięcie się przekątnych. Spróbuj teraz skorzystać z podobieństwa trójkątów ASM i ACD oraz BSN i BCD.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 kwie 2008, o 16:30
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: www
- Podziękował: 1 raz
punkt przecięcia przekątnych trapezu
i co wynika z tego, że są podobne ( znalazłam zasadę kąt-kąt-kąt)
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
punkt przecięcia przekątnych trapezu
Przyjmijmy następujące oznaczenia: \(\displaystyle{ MS=x}\), \(\displaystyle{ SN=x'}\), \(\displaystyle{ AS=y}\), \(\displaystyle{ SC=z}\). Korzystając z odobieństwa trójkątów ASM i ACD otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{b}{x}=\frac{y+z}{y}=1+\frac{z}{y}}\)
Z kolei z podobieństw trójkątów ABS i CDS otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{z}{y}= \frac{b}{a}}\)
Mamy więc \(\displaystyle{ \frac{b}{x}=1+\frac{b}{a}}\) czyli \(\displaystyle{ x=\frac{ab}{a+b}}\). Analogicznie dowodzimy \(\displaystyle{ x'=\frac{ab}{a+b}}\). Stąd otrzymujemy \(\displaystyle{ MN=x+x'=\frac{2ab}{a+b}}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{x}=\frac{y+z}{y}=1+\frac{z}{y}}\)
Z kolei z podobieństw trójkątów ABS i CDS otrzymujemy:
\(\displaystyle{ \frac{z}{y}= \frac{b}{a}}\)
Mamy więc \(\displaystyle{ \frac{b}{x}=1+\frac{b}{a}}\) czyli \(\displaystyle{ x=\frac{ab}{a+b}}\). Analogicznie dowodzimy \(\displaystyle{ x'=\frac{ab}{a+b}}\). Stąd otrzymujemy \(\displaystyle{ MN=x+x'=\frac{2ab}{a+b}}\)